Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Castellbisbal

Destinatari: Ajuntament de Castellbisbal

Superfície: 31,15 km²

Població: 10.384 habitants

Aprovació definitiva: juliol 2007

Col·laboració amb: Pareja & Associats, advocats; Salvador Pou, enginyer (TCC, SL); (AZ) estudis i projectes de medi ambient i de paisatge; Mcrit, SL, Sistemes de suport a la decisió.

Premi Categoria Planejament i Urbanisme 2005-2008, de la 5a biennal d’Arquitectura del Vallès 2009, convocat per la Delegació del Vallés del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

Objectius i criteris generals de les propostes d’ordenació

El Pla D’Ordenació Urbanística Municipal de Castellbisbal constitueix la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana de l’any 1992. Els objectius bàsics del present POUM són:

Reconeixement de Castellbisbal com a ròtula de relacions territorials entre el corredor del Vallès i la vall del riu Llobregat.

En aquest sentit el POUM proposa la creació d’un gran corredor d’infraestructures al voltant del riu Llobregat, posicionant-se en relació als projectes supramunicipals, com són la via Interpolar, la connexió de l’AP7 amb l’A2, el traçat de l’eix ferroviari Orbital, l’eix ferroviari transversal i el traçat dels dos ramals del Tren d’Alta Velocitat (Vallès i Llobregat).

Recuperació de la llera del riu Llobregat i de l’antic traçat de la Via Augusta com espai lúdic i de comunicacions del municipi.

Aquest espai permetrà la comunicació territorial entre Castellbisbal i els municipis veïns, recuperant elements històrico-culturals tant importants com la Via Augusta i el Pont del Diable, i millorant alhora les comunicacions internes del municipi, relligant per la seva banda sud els diferents nuclis existents i el territori i elements naturals del terme.

Protecció del territori natural.

Reconeixement de les característiques naturals del territori i protecció dels seus valors naturals, fent compatible la seva conservació amb la possibilitat de gaudir del seu usdefruit i dinamitzant el territori per mitjà de la diversificació dels usos a preveure en les masies i cases rurals existents al municipi.

Enfront de nous creixements, reompliment i compleció de la trama urbana existent.

Els últims creixements de Castellbisbal han estat excessivament accelerats i sense control públic de l’oferta d’habitatge. Aquest fet ha produït l’increment dels preus de mercat, l’exclusió de la població de Castellbisbal de les noves ofertes d’habitatge, que eren ocupades per població provinent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona disposada a pagar uns preus més elevats i en última instància, una certa pèrdua d’entitat i cohesió veïnal.

El POUM ha analitzat exhaustivament les característiques socials del municipi i les seves futures necessitats de creixement. Per resoldre aquestes necessitats s’ha prioritzat el reompliment de la trama urbana enfront de l’ocupació de noves àrees de creixement. Aquestes actuacions de reompliment i compleció contenen un elevat percentatge d’habitatge amb protecció, que possibilitarà l’accés a les ofertes d’habitatge per part de la població del municipi.

A més, es tracta de petites actuacions que permeten un creixement de la població molt més pautat al llarg del temps, permetent la seva millor assimilació.

Regulació del sòl urbà i protecció de les característiques històriques del Nucli Antic.

Regulació específica de les diferents trames urbanes existents al municipi, amb especial atenció a la trama urbana més històrica, on és necessari preveure una regulació que permeti el rejoveniment de les edificacions que la composen sense desvirtuar les característiques i l’ambient de Nucli Antic.

Adaptació de les tipologies industrials a les necessitats de la població de Castellbisbal.

Les tipologies industrials existents al municipi es caracteritzen per ser grans indústries molt relacionades amb el pas del riu Llobregat i les infraestructures de caràcter supramunicipal. Es preveu la diversificació d’aquestes tipologies, permetent la transformació de trames industrials situades pel voltant del nucli urbà a una tipologia de grà més petit, amb un impacte molt menor sobre les àrees residencials, i amb uns usos més adequats per la demanda laboral existent al municipi.

Protecció del patrimoni arquitectònic, arqueològic, cultural i natural existent al municipi.