Estudi de viabilitat PERI Cap de Creu, Vilanova i la Geltrú
Destinatari: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Superfície: 13.057 m².
2001
La revisió del Pla General d’Ordenació Urbana de Vilanova i la Geltrú, aprovada el juny de 2001 contempla la previsió d’obrir la rambla Samà fins a la plaça del Cap de Creu. Per tal d’executar aquesta obertura, el propi Pla General delimita un sector de Reforma Interior, a desenvolupar mitjançant un Pla Especial, indicant d’una manera pormenoritzada les condicions de la futura edificació que ha de formar les façanes de la futura rambla.
Davant l’oposició d’un grup de ciutadans i ciutadanes a aquesta previsió del Pla General, el 7 de maig de 2001, el Ple de l’Ajuntament va acordar encarregar a tres equips sengles estudis sobre els següents aspectes:
- La viabilitat, urbanística i econòmica, de l’obertura de la rambla Samà en superfície soterrada.
- La preservació dels valors històrics que pugui tenir el barri i les seves edificacions.
- La incidència circulatòria que pugui tenir en el futur l’obertura o no de la rambla, i en especial per a vianants i el transport públic.
- La repercussió que pugui tenir l’obertura o no de la rambla en les infraestructures (clavegueram, distribució d’energia elèctrica, telecomunicacions, etc.).
- La incidència en la creació de noves activitats econòmiques i comercials a la zona, així com en el rejoveniment de la població resident.
- Les mesures econòmiques i socials que en cas de portar-se a terme comportaria, per tal que els llogaters i els propietaris residents en aquesta zona puguin continuar-hi vivint, els primers amb un lloguer anàleg al que actualment disposen, i els segons amb la propietat d’un habitatge semblant a l’actual, tal i com es preveu en el mecanisme de Pla Especial.
L’enfocament de l’estudi parteix d’analitzar, en primer lloc, l’estructura viària actual de la ciutat amb relació a l’estructura proposada pel Pla General, tot i tenint present també els diferents estudis sobre mobilitat facilitats per l’Ajuntament.
En segon lloc, per entendre les raons de l’actual proposta del PG 2001, s’estudien els antecedents en matèria de planejament, des del Pla Gumà al PG 1981.
En tercer lloc, l’estudi s’apropa al sector afectat analitzant les seves característiques físiques, socials i econòmiques.
En quart lloc, s’estudia la viabilitat de la gestió urbanística de la proposta, parant l’atenció en l’estructura de la propietat i en la relació costos-beneficis de l’actuació.
Finalment, tenint en compte les anàlisis anteriors, s’elaboren unes conclusions que intenten donar resposta als aspectes demanats per l’Ajuntament.